1 Aralık 2011 Perşembe

Om Mani Padme Hum Mantrası



Mantraları söylemeyi çok seviyorum. İnsanı muhteşem derinliklere götürüyor. Aynı bizim ilahilerimiz gibi. "Om Mani Padme Hum" benim en favorilerimden. İnanışa göre bu mantrayı söylemek insanı her türlü tehlike ve kötülükten korurmuş. O da bunlar varsa tabii. :) Mantranın anlamı için bir web sitesinde güzel açıklamalar buldum. Onu paylaşıyorum, kaynağı da aşağıda yazıyor.
---
OM MANI PADME HUM mantrası çok önemlidir, ancak mantra ile birlikte altı heceden oluşan anlamını zihinde canlandırarak tekrarlamak büyük önem taşır.

İlk hece OM üç harfin birleşimidir; A,U,M. Bu hem saf olmayan : beden(body), ifade (speech), ve zihin (mind)'i aynı zamanda da saf olan Buda bedeni, ifadesi ve zihini'ni temsil eder.

Saf olmayan; beden, ifade ve zihin saf olan; beden, ifade ve zihin'e dönüştürülebilirmi yoksa bunlar tümüyle ayrımıdır? Geçmişteki tüm Buda'lar bizim gibi yaşayan varlıklardı ve yolda aydınlanıp özgürleştiler. Budizm başlangıçtan beri tüm iyi karakterleri barındıran, hatasız, saf bir varlığı öne sürmez. Saf beden, ifade ve zihin'in geliştirilmesi, basamak basamak saf olmayanın bırakılması ve dönüştürülmesi ile olur.

Peki bu nasıl oluyor? Yol, mantra da OM'u takip eden 4 hecede gizlidir. MANI mücevher anlamına gelir, metodun faktörlerini sembolise eder; Özverili bir yaklaşımla aydınlanmayı amaçlamak, sevgi ve şevkat. Fakirliği ortadan kaldırabilecek değerli bir mücevher gibi, aydınlanmayı amaçlayan özverili zihinde; fakirliği, zorlukları, yenidendoğum çarkını(cyclic existence) ve yanlızlığı ortadan kaldırabilir. Duyarlı varlıkların fiziksel isteklerini yerine getirebilecek değerli bir mücevher gibi aydınlanmayı amaçlayan özverili zihin de duyarlıvarlıkların dileklerini yerine getirebilir.

Sonraki iki hece PADME lotus çiçeği anlamına gelir, bilgeliği sembolize eder. Bilgelik(farkındalık), çamurda yetişen fakat çamurun hatalarıyla lekelenmeyen bir Lotus gibidir. Süreksizliği kavrayan bilgelik vardır, nesnelerin bağıntılı varoluşunu , birbirinden bağımsız bir varoluşun olmadığını, ikiliğin, zıtlığın boşluğunu kavrayan bilgelik vardır. Birçok çeşitli bilgeliğin içerisinde ana bilgelik boşluğun kavranmasıdır(realising of emptiness).

Saflık, metod(yol) ve bilgeliğin ayrılmaz birliği ile elde edilebilir, bu da son hece olan HUM ile sembolize edilir, bölünemezlik, tam birlik. Sutra sistemine göre metod ve bilgeliğin bölünmezliği, metodun bilgeliği, bilgeliğin metodu etkilemesiyle işaret edilir. Mantrada yada Vajrayana yolunda bu, metod ve bilgeliğin ayrılamaz bir tam formda olduğu bir bilince işaret eder. Akshobhya'nın(bir Buda zihni) kök hecesi terimleriyle: Hareketsiz(the immovable), dalgalanmayan(the unfluctuating), ve hiçbirşey tarafından rahatsız edilemeyendir.

Böylece altı heceli mantra, OM MA-NI PAD-ME HUM ; Saf olmayan beden, ifade ve zihninizi, yolda uygulama ile saf olan Buda bedeni, ifadesi ve zihnine dönüştürebilirsiniz anlamına gelir. Budalığı dışarda aramayın, Budalığa ulaşmak için gerekli olanlar içinizdedir denir. Maitreya'nın "büyük aracın yüce uzay-zaman sürekliliği(Uttaratantra)"nde dediği gibi ; tüm varlıkların kendi iç uzay-zaman sürekliliğinde doğal olarak Buda Doğası bulunur. İçimizde varolan saf olanın tohumu, Budalığa dönüştürülüp geliştirilebilirdir.

Kaynak: http://www.buddhanet.net/e-learning/buddhistworld/tibet-txt.htm
Çeviren: A.ilker Bekarslan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder