25 Ocak 2011 Salı

Kişisel Ustalıkta 10 Ritüel

Bu ritüelleri günde bir saatten 30 gün uygulaman tüm yaşamını değiştirecektir.

1. Ritüel: Yalnızlık Ritüeli

Yoğun iş temposunda yorulmuş olan motorunu dinlendirmek için zaman ayırmak.

2. Ritüel: Fiziksellik Ritüeli

Yoga ve diyaframdan derin nefes egzersizi.

3. Ritüel: Yaşam Gıdası Ritüeli

Kırmızı eti azaltıp, sebze ve meyveyi arttırmak. Sindirim sitemi vücutta en çok enerji tüketen yapıdır. Kırmızı etin sindirimi güçtür.

4. Ritüel: Bereketli Bilgi Ritüeli

Hayatın boyunca okumayı ve öğrenmeyi yaşamının bir parçası yap. Öğrendiklerini kendinin ve çevrendekilerin yaşamlarının iyileştirmek için kullan.

5. Ritüel: Kendi Hakkında Düşünme Ritüeli

Kendi iç dünyana dalışın büyük bir gücü vardır. Kendini tanımaya zaman ayırdıkça, varlığının tanımadığın bir boyutuyla bağlantı kuracaksın. Arada sırada davranışlarını gözden geçir. Bunların olumlu yapıcı mı, yoksa olumsuz, yıkıcı mı olduğunu, düzeltilmesi gereken bir tavrın olup olmadığını düşün.

Mutluluk, doğru kararlarla, doğru kararlar deneyimle, deneyim ise yanlış kararlarla ortaya çıkar. Hataları tekrar tekrar yinelemenin kabul edilir bir tarafı yoktur. İnsan kendini aşarak, neyi doğru, neyi yanlış yaptığını analiz edebilmeli. İşte kendi hakkında düşünme ritüeli budur.

6. Ritüel: Erken Uyanma Ritüeli

Kaliteli uyumak çok uyumaktan çok daha önemlidir. Yemek yendiğinde sindirim etkinliği olur ve uyku kalitesi düşer. Uykuya dalmadan önce sindirim işleminin bitmiş olması gerekir, bu yüzden de saat 20:00'den sonra yememek gerekir.

Gülmek ruhun ilacıdır. Sabah uyandığında, güne gülerek başla.

İçinden gelmiyorsa bile, birkaç dakika gül. Sabah kendine şu soruyu sor. "Bugün eğer son günüm olsaydı ne yapardım?" Keyif alacağın şeylerin listesini yap. Ailene ve arkadaşlarına nasıl davranırdın, hayal et. Hatta yabancı insanlara... Bunları zihninde canlandır. Her gününü son günün gibi yaşadığında, yaşamın sihirli bir hale dönüşür.

Bir şeyi ardarda 21 gün tekrarlarsan, bu bir alışkanlık olarak yerleşir.

7. Ritüel: Müzik Ritüeli

Hergün müzikle zaman geçir. Müzik ruhunla temasa geçmeni sağlayacaktır.

8. Ritüel: Sözcükleri Tekrarlama Ritüeli (Mantra)

Mantra uygulaması sizi, hedeflerinize odaklı mutlu ve güçlü kılmada son derece etkilidir. Mantra, sürekli tekrarlanan onaylamalardır.

Mantralar amacına çok güçlü bir şekilde ulaşır.

Ör: Keyifliyim, güçlüyüm, becerikliyim, huzurluyum, zindeyim, sigara içme ihtiyacı hissetmiyorum...

Mantralar, yaşamına hedeflediğin şeyleri sokmanın yanısıra, seni geliştirmeyen herşeyi değiştirmenin mükemmel bir yoludur.

9. Ritüel: Ahenkli Karakter Ritüeli

"Bir düşünce ekersin, bir eylem biçersin; bir eylem ekersin, alışkanlık biçersin; bir alışkanlık ekersin, karakter biçersin; bir karakter ekersin, kaderini biçersin."

İnsanı erdemli kılacak prensipler, üretkenlik, şefkat, tevazu, sabır, dürüstlük ve cesaret. Bunları karakterine geçirdiğinde, derin bir iç huzuru ve uyum hissedersin. Bu şekilde bir yaşam seni, kaçınılmaz olarak spiritüel başarıya taşır. Bu yaşam boyu aydınlanmaya doğru ilk adımdır.

10. Ritüel: Sadelik Ritüeli

Sade bir yaşam sür, sadece gerçekten anlamlı olan eylemlere odaklan. Mutsuzluk, tatminsizlikten kaynaklanır. Tatmin hissi mutluluğu getirir. Bu öğretiler, yaşamının her gününde uygulanmak üzere tasarlanmış eski geleneklerdir. Onları uygulamayı bırakırsan, yavaş yavaş eski alışkanlıklarına döndüğünü fark edersin. Öğrenci hazır olduğunda öğretmen ortaya çıkar.

Bu dünya üzerindeki her varlığın, her nesnenin bir ruhu vardır. Tüm ruhlar tek bir ruha akar. Bu evrenin ruhudur. Kendi zihnini ve ruhunu beslediğin zaman, aslında evrenin ruhunu beslemiş olursun.

Kendini daha iyi duruma getirdiğinde, etrafındaki herkesin yaşamlarını iyileştirmiş olursun.

Çoğu insan ile hayalleri arasındaki engel başarısızlık korkusudur.

Başarısızlık, başarı için şarttır. Başarısızlık gelişmemizi sağlar.

Her zaman cesur ve iyi ol, evren cesur olanın yanındadır.

Hedef koyun. İrade gücünü açığa çıkardığında, kişisel dünyanın efendisi olursun. Böylece, hayatın seni savuran dönemeçlerinde, üstesinden gelemeyeceğin hiçbir engel kalmaz. İrade gücünün yoksunluğu, bir akıl hastalığıdır. İnsan böyle bir durum içerisindeyse, bundan bir an önce kurtulmalıdır. İrade gücü ve disiplin, güçlü karakterlere ve harika yaşamlara sahip olan kişilerin ana özellikleridir. Çelikten disiplin ile cesaret ve huzurun zenginleştirdiği bir karakter yarat.

Hayal ettiğin şey ister maddi, isterse manevi zenginlikler olsun, içinde uyuyan irade gücü kaynaklarını geliştirdiğinde, tüm bunlara erişebilirsin. Yaşamına, kendini kontrol etme becerisi ve disiplin katmak sana muazzam bir özgürlük duygusu verecektir. Çok fazla sayıda insan, kendi içgüdülerinin kölesidir. Tepkisel davranırlar, akıntı onları nereye götürürse oraya giderler. Zihninin efendisi olmak, düşüncelerini kontrol edebilme becerisi ile başlar. Tüm zayıf düşünceleri bir kenara atıp sadece olumlu ve iyi olan düşüncelere odaklanma becerisini geliştirdiğinde, pozitif ve iyi eylemler onların ardından gelecektir. Kısa süre sonra, olumlu ve iyi olan şeyler yaşamına girmeye başlar.

Zihinden pozitif düşünceler geçirmek negatif düşünceler geçirmek kadar kolaydır.

Düşüncelerini kontrol ettiğinde, zihnini kontrol edebilirsin.

Zihnini kontrol ettiğinde, yaşamını kontrol edersin.

Yaşamını kontrol edebildiğinde, kaderinin efendisi olursun.

Aynı anda iki ayrı düşünce bir arada bulunamayacağı için, negatif düşünceler aklımıza üşüştüğünde, önceden bir kenara not ettiğimiz keyifli anılarımızı düşünerek, negatif olanın yerine pozitifi geçirebiliriz.

İrade gücünü geliştirmek için bir formül:

Mantra, konfirmasyon, onaylama.

Zihnini umut sözcükleriyle doldurduğunda, umut dolu, neşe sözcükleriyle doldurduğunda neşeli, nezaket sözcükleriyle doldurduğunda nazik, cesaret sözcükleriyle doldurduğunda cesur olursun. Kelimeler güçlüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder